Xilofera

Benvingut a XILOFERA, el blog pensat per a la divulgació de la tècnica de la xilografía, en l’intent, ja sé que impossible, de que la seua pràctica no desaparegui. Quan això succeeixi, restaran unes poques línies explicatives en alguna enciclopèdia virtual.
Mentre aquest moment no arriba aquí us deixo una mostra d’aquesta tècnica.

Frederic Girós Tomàs.
XILOGRAFIA

Del grec xýlon, que vol dir ‘fusta’, la xilografia és la tècnica de reproducció gràfica mes antiga. Desenvolupada a la Xina en època de la cultura Tang (entre 700 i 800 a.C.), fou introduïda a Europa pels volts del segle XIV i, amb la aparició del paper va esdevenir un ofici popular.

Emprada inicialment per a la reproducció de naips i iconografia religiosa, va anar prenent protagonisme. Amb la irrupció de la impremta es combinaren les matrius de fusta amb imatges amb els tipus mòbils. El 1461 apareix a Ulm la primera edició de les Faules d’Esop, que combina text i imatge.

La xilografia consisteix a rebaixar i entallar amb diverses eines tallants -gúbies i burins- una planxa de fusta, damunt de la qual s’ha dibuixat prèviament allò que volem obtenir imprès sobre el paper. Després s’entinta la fusta amb un corró, es col·loca un paper damunt la fusta entintada. Per pressió, la tinta de la fusta es transfereix al paper. El resultat és l’estampa. L’estampa és doncs la imatge invertida en relació al que hi ha gravat en la matriu de fusta.

Aquí podreu veure algunes imatges que il·lustren tot els procés.